Eclectic Modern Tudor Design by Lindsay Bentis

A dark and dilapidated Tudor home in a suburban Boston neighborhood was given new life through a large addition, interior renovations, and a fresh new color scheme. In our continuing exploration of the idea of ‘compliment to counterpoint’ for additions to historic homes, our approach on this project was to enlarge the home using the same vocabulary and materials in a seamless design. New spaces include a large eat-in Kitchen, Family Room and Master Suite. Landscape work included an in-ground pool, an expanded front terrace, and a new stone terrace off of the Kitchen and Living Room. The traditional leaded windows, stair rails, and paneled walls were restored, and serve as a contrasting backdrop to the homeowner’s eclectic furnishings. Interior Design by Lindsay Bentis, Thread Art and Design.

Advertisements

Cow Hollow Modern by Stanley Saitowitz

This formally Edwardian home was seismically upgraded and completely remodeled into a modern residence consisting of concrete, steel and glass. The three story structure is served by an elevator and rests on an exposed concrete garage accessed by a grated aluminum gate. An eight by six foot anodized aluminum pivoting front door opens up to a geometric stair case with etched Starfire guardrails. The stainless steel Bulthaup kitchen and module systems include a 66 foot counter that spans the depth of the home.

Photos: Marion Brenner
Architect: Stanley Saitowitz
Source: Matpelbuilders

Los Altos Residence by Mark Horton Architecture

Complete renovation of 1960’s ranch style home located in Los Altos. The design is functional modern with many stylish and unique amenities. The new design incorporates more light and views to the outside. Features of the home include vaulted ceilings, a large chef’s kitchen with top of the line appliances and a more open floor plan than the original home. Sustainable features of this project include bamboo flooring, solar photovoltaic electric generation, solar hydronic hot water heating for the pool and a high efficiency tankless hot water system for the pool/exercise room.

Architect: Mark Horton Architecture
Photographer: Rien van Rijthoven

Shear House by Aidlin Darling Design

A comprehensive, ultra-modern renovation including extensive seismic upgrades and a cedar deck with tempered glass guardrails.  Custom features include a three story steel staircase, retractable interior walls, reclaimed redwood siding, home automation, glass bottom hot tub, and a mechanical louver system.

Type: Residential
Architect: Aidlin Darling Design
Photographer: Matthew Millman & Adam Rouse
Architectural Metals: Chris French Metal, Inc.Source: Matpelbuilders

Menlo Park Residence by Dumican Mosey Architects

Ground up project featuring an aluminum storefront style window system that connects the interior and exterior spaces. Modern design incorporates integral color concrete floors, Boffi cabinets, two fireplaces with custom stainless steel flue covers. Other notable features include an outdoor pool, solar domestic hot water system and custom Honduran mahogany siding and front door.

Type: Residential
Size: 5500 sqft
Architect: Dumican Mosey Architects
Photographer: Matthew Millman
Source: Matpelbuilders

Piedmont Residence by Moller Architecture

An existing house was deconstructed to make room for 7200 SF of new ground up construction including a main house, pool house, and lanai.  This hillside home was built through a phased sequence of extensive excavation and site work, complicated by a single point of entry.   Site walls were built using true dry stacked stone and concrete retaining walls faced with sawn veneer.  Sustainable features include FSC certified lumber, solar hot water, fly ash concrete, and low emitting insulation with 75% recycled content.

Type: Residential
Program: 5 Bedrooms, 7 Bathrooms, Den, Pool House, Lanai
Size: 7000 sqft
Architect: Moller Architecture
Photographer: Mariko Reed
Source: Matpelbuilders

Villa Midgård by DAPstockholm

DAPstockholm designed the Villa Midgård in Stockholm, Sweden.

Project description
When the client met with DAPstockholm they wished for a solid, secluded house with a maintenance-free facade, a sense of ceiling height and a master bedroom with the benefit of morning sun. They also wished for a solution where they could open up larger windows toward the scenery and have a sheltered space where they could sit and listen to the pouring rain. This resulted in a multi-faceted house where the shape and direction of the different volumes are based on various factors such as the terrain, the light conditions, the views and the privacy. The volumes give the house seven different facades. This and the dramatic nature of the sloping site provide the house with a unique character. Cut-outs in the mountain give space for the outdoor seating areas. In the south-east direction, outside the SPA, one of these creates a significant border between the arranged and the rampant garden.

The second floor is suspended above the entrance floor to shadow and protect the yard. Here the infinity pool, made out of dark concrete, make you think of a deep forest lake adding to qualities of a wilderness where the water runs over the pool edge.

The facade of the souterrain is made out of slate and the stair from the carport out of limestone. Grass covers the roof of the tallest volume and the roof terrace where it is themed with spruce. The house interior also exhibit materials that are close to nature such as walnut, ceramic granite and marble. “By using living materials the house will become more characteristic with age” says Calle Smedshammar, partner Architect at DAPstockholm.

Architecture: DAPstockholm
Photography: Åke E:son Lindman